Neuropátiás tünetek a kemótól? Így lehet enyhíteni azokat

Neuropátiás tünetek a kemótól? Így lehet enyhíteni azokat

2024.08.02 08:45

A neuropátia gyakori mellékhatása a kemoterápiának, ami sajnos sokszor a kezelés befejezése után is fennállhat, bár idővel, lassan csökkenhet a mértéke. A zsibbadás, a fájdalom megkeserítheti a beteg mindennapjait, így előfordulhat, hogy speciális gyógyszeres kezelés válik szükségessé. Dr. Pádi Éva, a Fájdalomközpont klinikai onkológusa, palliatív orvos, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája a tünetek enyhítésének lehetőségeiről beszélt.

Mitől alakulhat ki a kéz-, lábzsibbadás és fájdalom?

A kemoterápia gyakran okoz neuropátiás fájdalmat.A perifériás neuropátia az idegek sérüléséből eredő kínzó állapot, ami erős, mégis megfoghatatlan fájdalmat, zsibbadást, bizsergést, égő érzést okozhat a kezekben, lábakban. Mivel pedig a daganatos betegségek kezelésében használt kemoterápia miatt megsérülhetnek az idegek, így nem ritka, hogy kialakul az úgynevezett kemoterápia indukált perifériás neuropátia. Egy 2014-es felmérés szerint az érintettek 90%-a szembesül ezzel a problémával, kisebb hányaduknál igen súlyos ez az állapot. Az orvosok még nem tudják pontosan, miért érinthet egyeseket erősebben ez a mellékhatás, másokat pedig egyáltalán nem, de feltételezések szerint bizonyos kemoterápiás gyógyszereknél nagyobb a rizikó. (Ezért lehetőség szerint az onkológusok igyekeznek ezt tekintetbe venni, de egyes esetekben muszáj a leghatékonyabb gyógyszereket alkalmazni, függetlenül az esetleges mellékhatástól.)
- Sajnos ma még nincs olyan gyógyszer, ami ezt a mellékhatást kezelni tudná, ezért előfordul, hogy a kemoterápiához alkalmazott gyógyszer adagjának megváltoztatására, más gyógyszer választására van szükség, amikor ezt meg lehet tenni – ismerteti dr. Pádi Éva, a Fájdalomközpont klinikai onkológusa, palliatív orvos, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája.

Természetes módszerek a megelőzéshez

Neuropátiás fájdalomnál is segíthet a palliatív orvos.A kemoterápia indukált perifériás neuropátia esetében nincs egyetlen biztos megelőző módszer, de vannak olyan természetes lehetőségek, amelyek beválhatnak. Ezekről mindig egyeztetni kell a kezelőorvossal, hiszen első a biztonság és a kezelés hatékonysága.

  • Mozgás

A rendszeres fizikai aktivitás javítja a kezek és a lábak vérellátást, ezért átmeneti fájdalomcsökkenést is okoz, és ugyancsak enyhítheti a zsibbadást és a bizsergést. A legfontosabb ebben a témában, hogy a kezelőorvossal kell egyeztetni a megfelelő mozgásformáról, bár általánosságban igaz, hogy az alacsonyabb intenzitású tréningek biztonságosak, mint például az úszás, a jóga, a tempós séta. 

  • Vitaminok, ásványi anyagok

Nincs határozott szakmai állásfoglalás a témában, de egyes kutatások szerint az E-vitamin, a kalcium és a magnézium segíthet a tünetek enyhítésében. Amennyiben pedig valakinél azt étrendje miatt alakul ki vitamin- és ásványi anyag hiány, természetesen azok pótlása a legfontosabb.

  • Étrend

Általánosságban elmondható, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás mind a megelőzésnek, mind a kezelésnek, mind a mellékhatások enyhítésének egyik fontos eszköze lehet. A gyümölcsökre, zöldségekre, sovány fehérjékre, teljes kiőrlésű gabonákra és sok víz fogyasztására épülő étrend mindenképpen jót tesz a szervezetnek. Ha a kemoterápia miatt hányinger, hányás jelentkezik, arról egyeztetni kell a kezelőorvossal, aki elrendelhet ezt kiküszöbölő gyógyszereket. 

  • Masszázs

Az enyhe masszázs javítja a vérkeringést és segíthet a neuropátiás fájdalom miatt feszes izmok ellazításában – ezzel pedig elejét veheti a fájdalom terjedésének.  A finom masszázs során a nem túl intenzív kakaóvajas és mentolos testápolókat is érdemes kipróbálni, amelyek enyhíthetik az égő érzést. (A túl erőteljes masszázs és az érintett terület nyomkodása viszont tilos.)

  • Kiegészítő gyógymódok

Néhányan megkönnyebbülést tapasztalhatnak olyan alternatív gyógymódok hatására, mint például az orvosi akupunktúra vagy a pszichológus, pszichoterapeuta által irányított stresszoldás. Azonban ebben a kérdésben is fontos a kezelőorvossal való konzultáció.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

  • Specialitások:
    • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
    • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
    • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
    • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
    • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
    • Másodvélemény adása
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözletem Soós Angéla vagyok édesapám diagnosztizált világossejtes veserákos beteg tüdő és gerincáttéttel,a sugár kezelés óta most kemoterápiát kap a sutent nevű gyógyszert,olyan fájdalmai vannak a gerincében amit már a napi 6 szem curidol sem es semmilyen fájdalomcsillapító nem enyhít az onkologus annyit mond dolgozik a gyógyszer es a fajdalimcsillapítás a háziorvos dolga! Kérem bármilyen segítség lehetőség ami a szenvedését enyhíti van -e? Köszönöm a választ Tisztelettel Soós Angéla
    Kedves Angéla!

    Sajnálatos módon előrehaladott daganatos betegségben az elsődleges daganat áttétet adhat csontba, tüdőbe és más szervekbe.
    Ilyenkor a kezelés két részből áll
    - aktív onkológiai kezelésből, mely lehet kemoterápia, célzott terápia, immunterápia, sugár kezelés - a daganat szövettani leletétől függően.
    A cél a daganat további terjedésének gátlása.
    A kezelés másik része a
    - palliatív, azaz tüneti terápia, mely fájdalom csillapítás, étvágyjavítás, roborálás, csont áttétek kezelése, segéd eszközök használata, stb..
    A cél a beteg jobb életminőségének elérése, a betegséggel való megküzdés támogatása.

    Daganatos betegségben a fájdalom krónikus, a gyógyszereket folyamatosan, "óra" szerint kell szedni. A WHO fájdalom csillapító lépcső iránymutatása alapján különböző kombinációjú gyógyszerek fokozatos felépítése szükséges a fájdalom mentesség eléréséhez. Nem mindegy, hogy maga a daganat, vagy annak áttéte helyileg okoz-e nyomási tüneteket, vagy ideggyököt nyom. Kisugárzik-e a fájdalom, és ha igen, hova. Milyen típusú - tompa, éles, hasító, stb, Sok kérdésre kell választ kapni, hogy megtaláljuk a legoptimálisabb gyógyszer kombinációt.
    Előbbiek miatt a háziorvos sokat tud segíteni az onkológussal karöltve.

    Készséggel várjuk rendelőnkben, hogy segíthessünk.

    Üdvözlettel:

    Dr. Pádi Éva
    Soós Angéla

    Dr. Pádi Éva

    Onkológus

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Szakmai és közvetlen

    A doktornő ötvözi a szakmaiságot és a közvetlenséget. Hatalmas kételyekkel, hitetlenül, de mégis bizakodva mentem el a rendelésre, mert régóta kínoztak a daganatterápiával járó fájdalmak. Abszolút rábíztam magam a doktornő szaktudására. Hihetetlen hálát érzek, hogy nem kell mindennapos fájdalmakkal élnem. Köszönöm! 
    Dr. Pádi Éva
    Dr. Pádi Éva
    klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos