Mozgásszervi fájdalom? Regeneratív orvoslással akár a protézis is megelőzhető

Mozgásszervi fájdalom? Regeneratív orvoslással akár a protézis is megelőzhető

2024.06.21 08:16

Porckopás, izom-, ínsérülés, mozgásszervi fájdalmak esetén sokan attól tartanak, hogy a megoldás mindenképpen drasztikus, porcdegeneráció esetén például protézis beültetés. Holott dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont traumatológusa, a regeneratív orvoslás specialistája arra hívja fel a figyelmet, hogy a regeneratív orvoslás akár hosszú távon is képes visszaadni a mozgás szabadságát, a fájdalom nélküli életet. Az életkori határt pedig nem az évek száma, hanem az állapot határozza meg.

A regeneratív orvoslás testazonos és saját anyagokat alkalmaz

A regeneratív orvoslás vagy ortobiológia lényege, hogy a szervezetben egyébként is jelen lévő, testazonos anyagokat juttat be az érintett testrészbe, illetve akár olyan saját anyagokat (vért, csontvelőt, zsírt) juttat vissza, amelyek egy speciális eljáráson mentek keresztül, és ezáltal a szervezet saját regenerálóképességét késztetik „munkára”. Ezzel elérhető fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, összeségében akár a gyógyulás is. Az egész testben alkalmazható medicina mára elismert részévé vált az akadémikus orvoslásnak, széles körű felhasználási területei közül érdemes kiemelni néhányat.

  • Az egyik módszer a kollagén injektálás, hiszen a kollagén olyan alkotóeleme minden emberi szövetnek, mint a tégla a háznak. Többféle kollagén ismert, minden szövetnek, testtájnak saját összetételű kollagénje van. Ez olyannyira különböző lehet, hogy még a nyaki és a lumbális gerincszakasznak is eltér a kollagénszerkezete. Ezért az injektálható készítmények is erősen differenciáltak.
  • A másik felhasználható anyag a hialuronsav, ami minden szövetben megtalálható, de legnagyobb mértékben az ízületekben, ízületi tokban, ínakban, izmokban és a bőrben. Hialuronsavból leggyakrabban kétfélét szokás alkalmazni (az esztétikai alkalmazáson kívül): ízületi - és lágyrész hialuronsavat. Utóbbi hasznos lehet ínak, ízületi tok és izmok sérülése esetén.
  • A PRP-kezeléssel eredményesen kezelhető a porckopás.A harmadik nagy kategória a szervezet saját anyagaiból előállított gyógyszereket jelenti. Ezt lehet vérből, zsírból és csontvelőből előállítani. Mindegyiknek az ún. őssejt a lényege, amit sokkal pontosabb lenne pluripotens mesenchymalis sejtnek nevezni a működési mechanizmus miatt. Ilyen, úgynevezett PRP, vagyis platelet-rich plasma módszerrel ugyanis olyan sejteket lehet előállítani az eredeti anyagból, amelyek a megfelelő helyre beadva képesek olyan sejtekké és szövetekké differenciálódni, amelyekre éppen szükség van. Ha ízületbe adjuk porcdeffektus esetén, akkor porcsejtek és porcszövetek lesznek, ínsérülés esetén ínsejtekké, izomsérülés esetén izomsejtetté differenciálódnak – foglalja össze Páll doktor.

Az őssejt terápia a jövő gyógyításának egyik kulcsa lehet

A fentieknél jóval szélesebb körben is alkalmazható az ún. őssejt-terápia, nemrégiben például egy gerincvelő sérültnél fordult elő, hogy a négy végragra lebénult páciens saját csontvelőből származó gyógyszer hatására ki tudott szállni a kerekesszékből. Ugyancsak használták már szívizomkárosodásban, gyerekeknél is ezt a módszert, ugyanis a vírusfertőzések után ez egy létező szövődmény lehet, és nem csak a Covid, de akár a lepkehimlő után is. Sclerosis multiplex esetén is előfordult már nagyon komoly javulás, és újabban autizmus esetén is értek már el javulást őssejtes kezeléssel. Ezek Magyarországon még nem elérhető módszerek, de Európában, főként Bécsben, Rochesterben egyre szélesebb körben elterjedtek.
A saját anyagokat felhasználó, PRP nevű módszert elsőként Spanyolországban és Ausztriában alkalmazták mozgásszervi panaszok esetén, ez az eljárás pedig már jó ideje hazánkban is elérhető.

A hatás az adott szervezettől is függ

A regeneratív orvoslással elért eredmény mindig szervezetfüggő, vannak olyan betegek, akiknél egyetlen kezeléssel évekig tartó panaszmentesség érhető el.
A regeneratív orvoslással porc, izom, ízület fájdalmon is lehet segíteni.- Az én praxisomban van olyan 73 éves beteg, aki egy hat évvel ezelőtti PRP kezelés után újra teniszezik, miközben korábban ebben a térdízületi kopás és fájdalom akadályozta. Előfordul olyan beteg is, akinél viszont meg kell ismételni a PRP kezelést – mondja dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont traumatológusa, a regeneratív orvoslás specialistája.  - Magyarországon még vita folyik arról, amiről külföldön már nem, hogy hány éves korig lehet alkalmazni a regeneratív medicina kezeléseit. Hazánkban még jobbára az a vélemény él, hogy kb. 35 éves korig alkalmazhatóak, de a nemzetközi álláspont az, hogy nem a matematikai életkor számít, hanem a biológiai. Vagyis az, hogy milyen állapotban vannak a szövetek. Ha például egy súlyosan degenerált porcról van szó, akkor nincs értelme a kezelésnek, de ha a beteg 75 éves és jó állapotú szövetei vannak, akkor jó eredmény várható. A biológiai életkort a kivizsgálás során tudjuk megítélni, akár már a bőr, a kötőszövet, az izmok, ízületek állapotából, amihez a képalkotó eljárások, főként az MR további információval szolgál.

Hogyan zajlik egy kezelés?

- A beteget elsősorban kivizsgáljuk, megfelelő képalkotó eljárással objektivizáljuk, milyen elváltozás van az adott területen – ez egyébként leggyakrabban a térd -, és az eredményeknek megfelelően döntünk a kezelésről. A beteg kivizsgálásának része a laborvizsgálat is, ugyanis a vérből történő PRP-kezelésnél az a lényeg, hogy a máj- és a vesefunkció rendben legyen, valamint legyen megfelelő trombocitaszám. Ha ugyanis ez alacsony, akkor nincs értelme a saját vér terápiának. Ezután a beteget a kezelés napján arra kérjük, hogy igyon sok vizet, hogy ne sűrűsödjön be a vére, majd levesszük a vért, egy speciális centrifugával megkezeljük, és vissza is kapja azt egy injekció formájában. Kis pihenés után a páciens haza mehet. Utókezelésként egy amerikai protokollt követek: két hétig csökkentett fizikai terhelés, ezután kötelező gyógytorna, hat hét után elkezdhető a sport és nyolc hét után lehet megítélni a végleges eredményt.

Milyen problémák esetén alkalmazhatóak az ortobiológiai eljárások?

Leggyakrabban a porckopás, porcdegeneráció kapcsán keresnek megoldást a betegek, de ínsérülések, izomsérülések esetén is jól alkalmazhatók ezek az eljárások. Egyre többen küszködnek gerincfájdalommal, amely mögött gyakran lumbális porckorongsérv, kisízületi kopások állnak, vagyis degeneratív gerincbetegségek. Ilyen esetekben is jó eredményt érhető el kollagén injektálással és PRP-vel.
Az ortobiológiai kezeléseknek a fájdalomcsillapítás is célja lehet, Páll doktor praxisában például arcidegzsába esetén a kollagén és a PRP komoly eredményeket hozott, a betegek döntő része teljesen panaszmentessé vált, nagy részük pedig minimálisra tudta csökkenteni a gyógyszereit.
Ezeket az eljárásokat a műtéti eljárásokkal is lehet kombinálni, ami azt jelenti, hogy aki már túl van valamilyen műtéten, sem feltétlenül késett le ezekről a kezelésekről, szükség esetén sokat segíthetnek. E tekintetben is a biológiai életkor és a betegség stádiuma a döntő, nagyon erősen kopott, tönkrement ízületnél sokszor csak a protézis lehet a megoldás. A regeneratív medicina célja azonban az, hogy minél hosszabb ideig megtarthatók legyenek a saját ízületek.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Cím! 34. hetes terhes vagyok. 2 napja erős fájdalmas becsípődés van a hátamon, a gerinc mentén, szinte minden mozdulatra iszonyatos erős fájdalmam van! Nem tudom mit lehet tenni! Algopyrin, Panadol semmit nem használ! Nagyon érzékeny nyomásra is! Kérem szíves visszajelzésüket! Köszönettel Bors-Tölgyesi Zsuzsanna
    Tisztelt Hölgyem!

    Kérem, mindenképpen keresse fel a gerincgyógyászati központot.

    Tisztelettel,
    Dr. Páll Zoltán
    Bors-Tölgyesi Zsuzsanna

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Komolyan veszi a betegeit

    Rendkívül intelligens és komoly szakmai tudás érezhető a háta mögött. Komolyan veszi a betegeit és valóban foglalkozik a problémával. Szimpatikus és határozott orvos. Biztonságban éreztem magam a vizsgálat alatt és érezhetően a betegség feltárására koncentrált a doktor úr. Köszönöm és maximálisan meg vagyok elégedve.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő