Krónikus fájdalomnál a pszichés támogatás is fontos

Krónikus fájdalomnál a pszichés támogatás is fontos

2024.07.02 08:30

Az már régóta ismert a szakemberek közt, hogy a krónikus fájdalmaknál és célzottan a krónikus fájdalom szindrómánál az összetett kezelés részét kell, hogy képezze a pszichés segítség, ugyanis ezek a kórképek részben pszichés eredetűek, részben pedig erősen visszahatnak a lelki állapotra. Vagyis a fizikai kezeléseket mindenképpen fontos megtámogatni lelki oldalról is. Ennek jelentőségére hívta fel a figyelmet Kispál Mónika, a Fájdalomközpont pszichológusa.

A krónikus fájdalomban mindig érintett a psziché is

A krónikus fájdalom szindróma (KFSZ) egy nehezen megközelíthető kórkép, hiszen magát a fájdalmat is nehéz objektíven felmérni, megítélni. Természetesen vannak konkrét kritériumai is a kórképnek: 3-6 hónapnál régebben fennálló, más okkal nem magyarázható, szokványos fájdalomcsillapítókra általában nem reagáló fájdalomról van szó, amely nem korlátozódik egyetlen anatómiai régióra, és amelyben a psziché is érintett.
A The International Association of the Study of Pain nevű szervezet éppen ezért új megközelítést ajánl a szakembereknek, amelynek alapjai:

  • Krónikus fájdalomnál fontos a pszichológiai segítség.A fájdalom személyes tapasztalat, amit biológiai, pszichológiai és szociális tényezők is befolyásolnak. És ez fordítva is igaz: maga a fájdalom nem csak fizikailag befolyásolja a pácienst, de pszichésen és szociálisan is.
  • Mindenki a saját élettapasztalatai révén tanulja meghatározni a fájdalmat.
  • Pszichoterápiával a fájdalom is jobban kezelhető. 
  • A fájdalomtól szenvedő ember panaszait mindig tiszteletben kell tartani. 
  • A fájdalom nem feltétlenül csak szavakkal írható le, elképzelhető, hogy valaki nem verbálisan, hanem más viselkedési formával tudja kifejezésre juttatni a fájdalmát.  

A krónikus fájdalom kezelésében régóta szerepet játszanak a pszichológusok, különösen a kognitív viselkedésterápia hatékonyságával kapcsolatban vannak meggyőző bizonyítékok. Ugyanakkor egy új tanulmányban az EAET, vagyis az emotional awareness and expression therapy (érzelmi tudatosság és kifejezés terápia) kapott nagy elismerést. Egy kutatásban ugyanis úgy találták, hogy a krónikus fájdalommal élők közül azok, akik ilyen terápiában vettek részt, kétharmad részben 30%-os fájdalomcsökkenésről számoltak be, ezen kívül a depresszió és a szorongás kezelésében is nagy segítség volt az EAET. A pszichoterápiák természetesen nem zárták ki a gyógyszeres vagy egyéb orvosi kezelések használatát, sőt, valójában inkább támogatták azokat.

Az érzelmi tudatosság mankó lehet a fájdalmas epizódok ellen

Pszichológiai terápiákkal a fájdalom jobban kezelhető.Az érzelmi tudatosságot fejlesztő terápiák során a pácienseket arra bíztatják, hogy felidézve egy nehéz, fájdalmas vagy traumatikus emléket igyekezzenek szavakkal kifejezni a testükben tapasztalt érzeteket, és próbálják elengedni vagy csökkenteni azokat. A cél, hogy az agy fájdalomról alkotott percepcióját megváltoztassák azáltal, hogy megtanulják, milyen erősen kapcsolódik az egyes érzelmekhez, mint például a félelem, a düh, a bűntudat vagy a bánat.
- A kognitív viselkedésterápiában némileg más a metódus, ott arra trenírozzuk a klienst, hogy  képes legyen jobban tolerálni a fájdalmat. Célja többek között az új készségek elsajátítása. Ebben segíthet még a pszichoedukáció, viselkedés terápia, vagy a megküzdésterápia. Szociálisan a családterápia lehet egy eszköz a fájdalom csökkentésében, érzelmileg pedig a szupportív terápia vagy akár a művészetterápia – ismerteti a pszichológus. - Szenzoros terápiával, mint a vezetett imagináció, relaxáció, hipnózis, vagy akár zeneterápia enyhíthető a fájdalomérzet. A relaxáció nagyon hatékony a fájdalom csökkentésében. Ilyen például az Autogén Tréning, amely egy gyakorlatsor és a lényege, hogy rendszeresen, tréningszerűen végezve, belső koncentrációval és önmagunkra irányuló passzív figyelemmel hozzuk létre a pszichés és testi-lelki ellazulást. Ez egy tanulási folyamat, melyet pszichoterápiás céllal, a témában megfelelően képzett szakember segítségével javasolt elsajátítani.
- Kitartó terápiával elérhető, hogy a személy másképp gondoljon a fájdalomra és hatékonyabb eszközökkel legyen felvértezve annak megélése kapcsán – hangsúlyozza Kispál Mónika, a Fájdalomközpont pszichológusa. – A lelki megerősítés nagy segítség lehet minden tartós fájdalommal járó betegségnél, így például a fibromyalgiánál, a krónikus mozgásszervi fájdalmaknál, a fejfájásnál is. A legnagyobb hatásfok azonban komplex kezeléssel érhető el, amelyben a fájdalmat fizikailag kezelő szakorvossal együtt dolgozik a pszichológus, a mozgásterapeuta, a dietetikus, és maga a páciens is érzi, hogy az ő munkája, az ő elszántsága is nagyon fontos a helyzet javulásához.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Kispál Mónika

Pszichológus

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Cím! Távkonzultációra szeretnék bejelentkezni talpfájdalom, vádlifájdalommal. Melyik szakorvost válasszám? Előre Köszönöm válaszát! Üdv: Fehér Marianna
Tisztelt Fehér Marianna!

Köszönjük szépen a megkeresést. Távkonzultációra Dr. Páll Zoltán főorvos urat tudom Önnek javasolni. Interneten keresztül is be tud hozzá jelentkezni és telefonon is. Amint bejelentkezett felvesszük Önnel a kapcsolatot és segítünk a továbbiakat intézni.

Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
FájdalomKözpont
Fehèr Marianna

Bojti Szilvia

Asszisztens

Kapcsolódó oldalak