A rheumatoid arthritis nem csak az ízületekben okozhat problémát

A rheumatoid arthritis nem csak az ízületekben okozhat problémát

2024.08.16 09:18

A rheumatoid arthritis megnevezés sokakban azt a képzetet keltheti, hogy mivel ez egy reumatikus betegség, kizárólagos tünete az ízületi fájdalom, merevség lehet. Dr. Csengei Gábor PhD, a Fájdalomközpont reumatológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy bár valóban ez a vezető tünet, de ez a kórkép a bőrön, a tüdőben, a szívben, a szemben, a szájban, akár az egész testen is okozhat panaszokat. A folyamat lassításához, a szövődmények megelőzéséhez tehát fontos a mielőbbi diagnózisra épülő kezelés.

A rheumatoid arthritis egy autoimmun betegség

A rheumatoid arthritis kezelésére számos lehetőség elérhető.A rheumatoid arthritis (RA) egy autoimmun eredetű betegség, ami azt jelenti, hogy a szervezet „tévedésből” a synoviális szövetek egészséges sejtjeit támadja meg. (A synoviális szövet az ízületi tokot belülről bélelő hártya, melynek sejtjei termelik az ízületi folyadékot.) Következményként alakulnak ki olyan tipikus tünetek, mint a gyulladás, a fájdalom és a duzzanat – többnyire a kezekben, a csuklókban, a bokákban és a térdekben, de más területek is érintettek lehetnek. A betegségre jellemző a hullámzó lefolyás: a tünetek fellángolnak, majd szinte elmúlnak, és ez a folyamat nagy egyéni különbséget mutatva zajlik.
A nőket – feltehetően hormonális okok miatt - jóval nagyobb arányban érinti a betegség, és náluk korábban is mutatkoznak az első tünetek, jellemzően 30 és 50 éves kor közt.  A leginkább érintett területek az ízületek, de más szervekben is jelentkezhetnek panaszok.

Ilyen tünetek okozhat a rheumatoid arthritis

  • Ízületek

A tipikus fájdalom és merevség leggyakrabban a kisízületekben jelentkezik először, mint a kéz- és a lábujjak. Mivel egy szimmetrikusan megjelenő betegségről van szó, a test mindkét oldalán jelen vannak a tünetek. Később reggelente merevség mutatkozhat a kisízületeken kívül a könyökben, a térdben, a bokában, amely legalább egy órán át fennmarad. Későbbi stádiumban az ízületek kipirosodhatnak, megduzzadhatnak, érintésre érzékennyé, mozgásra fájdalmassá válhatnak.

  • Bőr

Az RA-ban szenvedő betegek egyötödénél úgynevezett reumás csomók fejlődhetnek ki többnyire a bőr alatt, ritkábban pedig belső szerveken is (pl. máj, tüdő). Gyakran valamilyen nyomás következtében alakulnak ki, például a könyökön. A reumás csomók önmagukban nem fájdalmasak, de ha egy ideg közelében helyezkednek el, akkor ezzel érintkezve kialakulhat fájdalom.

  • Tüdő és szív

Ritkán bár, de az RA következtében a tüdő is begyulladhat, ami légzési nehézségeket okozhat. Ez a gyulladás ugyanakkor érintheti a szívet és az ereket is. Ha a szív az érintett, arra a mellkasi fájdalom és/vagy a láz hívhatja fel a figyelmet, ha az erek a gyulladtak, arra a bőr és a szervek károsodása utalhat.

  • Szem és száj

RA esetén a szem és a száj kiszáradhat és irritálttá válhat, és ez az irritáció az ínyt is érintheti. Ritkábban, de kialakulhat fényérzékenység és látászavarok is. 

  • A szervezet egésze

Az RA olyan általános fizikai tüneteket is okozhat, mint a fogyás, az izomgyengeség és az ízületek mozgásának beszűkülése. A fájdalom és a további panaszok pedig a mentális egészséget is leronthatják, és idővel a páciens akár depresszióssá is válhat. 

A folyamat lassítható, a tünetek enyhíthetők

Reumás fájdalmaknál segíthet a hialuronsav és kollagén injekció is.- A jellegzetes tünetek megtapasztalásakor minél előbb ajánlatos orvoshoz fordulni, hogy egy összetett kivizsgálással megállapíthassuk, valóban rheumatoid arthritis-ről van-e szó. Ha megszületik a diagnózis, a legfontosabb, hogy a beteggel tisztázzuk: a tünetek enyhíthetők, a folyamat pedig bár nem gyógyítható teljes mértékben, de jelentősen lassítható. Az elsődleges teendő a gyulladás csökkentése, idővel pedig a megelőzése. A kezeléssel ugyanis nem csak a pillanatnyi helyzeten tudunk javítani, de csökkenthetjük a szövődmények kialakulásának esélyét is – hangsúlyozza dr. Csengei Gábor PhD, a Fájdalomközpont reumatológusa. - Rheumatoid arthritis okozta jelentős fájdalmak esetén gyors, hatékony segítség lehet a helyi gyulladáscsökkentő injekció, ami mellett természetesen az ok kezelése is elengedhetetlen. A diagnosztizált betegség tehát reumatológus által javasolt ún. bázis terápiát és reumatológiai gondozást igényel. Erős fájdalmak esetén ugyanakkor szóba jönnek további kezelések, mint például a biológiai terápia (amennyiben a bázis terápia nem elégséges), a lágyrész biokompatibilis hialuronsav injekció, beválhat az orvosi kollagén terápia, amely szintén injekciós kúraként csökkenti a fájdalmat, valamint fizikoterápiás kezelések és a lökéshullám terápia is. Ez utóbbi során a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ezekkel a módszerekkel és a jó orvos-beteg együttműködéssel jelentős életminőség javulást érhetünk el.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Csengei Gábor PhD.

reumatológus

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Dr Úr! Szeretnék érdeklődni hogy lehet a fájdalmat megszüntetni. 38 éves vagyok, mr vizsgálat szerint 13 mm tarlow ciszta van az s2 csigolyámon. Fájnak, ropognak a térdeim, ha köhögök vagy nevetek vizeletvisszatartási problémám van, a szexuálus életemről nem is beszélve. Nem jó se feküdni főleg bal oldalamon, 2 órákat alszok mert mindig felkelek, hogy forduljak egyett mert alig bírom a csípőmet megmozdítani. Ülni se állni se jó. Gerinctornát csinálok és cataflánt 50mg 3*1, tramadolort 100mg 3*1 és esténként silduralt 6mg-t szedek. Írtak fel tenses fizikoterápiát, de az itthon is van és a 4 műszak miatt nem tudom megoldani a 20 km -el arrébb lévő központba. Van denevérpad amit ritkán tudok használni mert sokat fáj a fejem- migrénesen- néha pedig magas a vérnyomásom. Itthon szobabiciglizek is, de amikor nem dolgozok próbálok kevesebb gyógyszert szedni nappal és főként akkor tornázok de estére annyira fáj, hogy semmit nem alszok, másnap aztán újból gyógyszer, félek hogy a gyomrom nem sokáig fogja bírni- már 3 éve szedem. Nem lehet leszivatni a cisztát vagy kivenni. Az reumatológus nem akar vele csinálni vele semmit, de én már nem bírom tovább. Köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel: PH Judit
    Tisztelt Hölgyem!

    A leírt tünetek miatt ideggyógyászati vizsgálatot is javaslok Önnek! Szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, testsúlykontroll, ha szükséges, talpnyomás mérés, melynek eredménye alapján személyre szabott talpbetét szintén segíthet. Amennyiben panaszai állandósulnak, keresse fel klinikánkat rendelési időmben, leleteivel együtt.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Puskásné H Judit

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak