A légkonditól fájnak az ízületei? Ne támaszkodjon csak a fájdalomcsillapítókra!

A légkonditól fájnak az ízületei? Ne támaszkodjon csak a fájdalomcsillapítókra!

2024.07.22 09:23

Arra gyanakszik, hogy a néhány hete belobbant ízületi fájdalmait, esetleg fejfájását, torokfájását, kimerültségét a szinte folyamatosan üzemelő légkondicionáló okozza? Ez nem lehetetlen! Azonban, ha ezeket a fájdalmakat hosszú távon is a vény nélküli fájdalomcsillapítókkal próbálja enyhíteni, nem jár igazán jól. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa, fájdalomspecialista nem csak a nyak-, a váll, a könyök, a térd fájdalmainak csökkentéséről beszélt, de a légkondi okos használatához is fontos tippeket adott.

Van előnye és hátránya is a légkondinak

A légkondi ízületi gyulladást okozhat.Az egyre forróbb nyarakon szinte megváltás lehet a légkondicionálás, amelynél az azonos hőmérsékletre és száraz páratartalomra beállított levegő kering zárt rendszerben. Előnye, hogy kevesebb por és pollen kering benne, mint az utcán, hátránya viszont, hogy nincs légmozgás, vagy ugyanott fújja a hideg levegőt a rendszer az ott tartózkodókra. Mindezek következménye lehet fáradtság, kimerültség, depresszió, és testi problémák is: torokfájás és fejfájás mellett gyakori a felfázás, a petefészek- és hüvelygyulladás, a libidó csökkenése, és igen gyakran az ízületi fájdalom. Természetesen a tünetek főképp azoknál alakulnak ki, akik egyébként is hajlamosabbak rá és/vagy azoknál, akiknek az immunrendszere valamilyen oknál fogva meggyengült.
Ahhoz, hogy minél kevesebb legyen a kellemetlen következmény a legfontosabb teendő a légkondicionáló berendezések évenkénti szakszerű tisztítása. Ha sikerül megakadályozni, hogy a készülékben a különböző mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, akkor az ún. legionella betegség is kiküszöbölhető lehet. Fontos még, hogy ne legyen túl nagy különbség a kinti és a benti hőmérséklet közt, hogy ne üljünk a kiáramló hideg levegő útjában és védjük zárt ruhával vagy egy ráterített kendővel az ízületeket. Ha pedig van rá lehetőség, óránként álljunk fel és hagyjuk el a légkondicionált helyiséget.

A fájdalomcsillapítók nem jelentenek tartós megoldást

Ha belobbant vagy kiújult az ízületi gyulladás, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mert így gyorsabban, hatékonyabban, a fájdalomcsillapítók esetleges mellékhatásait elkerülve megszabadulhatunk a problémától. (Fejfájásnál például egy idő után a túl gyakran szedett fájdalomcsillapítók akár ronthatnak is a helyzeten.)
Ízületi gyulladásnál segíthet a hialuronsav és kollagén injekció.- Azoknak, akik nem szeretnének a fájdalomcsillapítók túl gyakori alkalmazásától függeni, érdemes tartósabb megoldásokat keresni. Ez lehet például a lökéshullám terápia, amely során a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ennek következtében a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a sérült szövetek regenerálásával az okot szüntetheti meg – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa, fájdalomspecialista. - Ugyancsak jó eredmény érhető el a hialuronsav injekcióval, amely szinte megolajozza az ízületeket. A gyulladás által érintett ízületbe fecskendezzük ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. A hialuronsav injekció adása különösen jótékony hatású lehet azon betegeknél, akiknél alapbetegségek, krónikus ízületi kopás és társuló krónikus ízületi gyulladás is fennáll. Beválhat még az orvosi kollagén terápia, amely szintén injekciós kúraként csökkenti a fájdalmat, kezeli a kiinduló problémát. Ízületi gyulladásnál beválik a lágylézer terápia, az orvosi akupunktúra és a neurálterápia is. Ezen kezelések nagy előnye, hogy értő kezekben remekül kombinálhatók a konzervatív orvosi kezelésekkel is. Mindemellett az erre hajlamos betegeknek tudniuk kell, hogy az ízületi gyulladások részben megelőzhetők rendszeres testmozgással, gyógytornával, a normál testsúly megőrzésével és a gyulladást fellobbantó helyzetek – így a légkondicionálás – körültekintő kezelésével.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr!/Nő! Segítségüket szeretném kérni! 3 éve kezdődött, észre vettem a telefonon is a tükrön is vala hogy a bal oldali részén kialakult egy mélyedés arcon nem tudom hogy.Voltam fogorvosnál szájsebészeten azt mondták olyan mintha ha ütés kapott volna arcon,pedig soha nem történ velem ilyesmi,aztán elmentem állkapocs klinikára és megnézték baloldali rész és mondták hogy valami izom vagy ideg probléma lehet az oka kaptam harapásemelő sín kezelést is mert kicsit kattan egyet az állkapocs,de mondták hogy ez nem biztosan fogja megoldani a problémát valahol más hol kell keresni az okát, pontosabb okát nem tudni mi okozza mélyedést a baloldali arcomon,ez a mai napig tart. Most a legújabb válasz amit kaptam az állkapocstól hogy nem állkapocsi probléma.De csináltak állkapocsi izületi mr-t és találtak rajta háromszög alakú jobb oldali elváltozást és elmentem vele a fülorggészetre és megnézték a leletet és orrmelléküreg gyuladásom van,De elkültek arc koponya ct-re az eredményt nem tudom. Kaptam még beutalót a szájsebészeten arc szimetri kivizsgálásra és azt mondták hogy ez nem szájszebészeti probléma de nem ártana fogszabályzó,de nem ez oka.Mondták menyek el a neurológushoz vizsgáltasam ki magam de már ott is vizsgálnak de nem tudják hogy mitt vizsgáljanak pedig ott képp a telefonon és ki is nyomtattam nekik és mondtam neki kicsi balon érzek furán rosszabodik a beszédkéségem mintha kicsi zsibadás lenne a baloldali részén nyakon mintha bellene kicsit dagadva nem tom. Itt vannak a képek amiket csináltam: http://kepfeltoltes.hu/view/161009/2016-04-26_11.05.48_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/161009/2016-04-24_20.30.20_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/161009/2016-04-24_20.35.04_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/161009/IMG_20160925_192849_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/view/161009/IMG_20160925_192906_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg Kérdésem lenne? hogy arcon vagy a nyakon milyen vizsgálatott kéne csináltattni megtudjam milyen problémáról van szó kérném segitségét köszönöm.
    Tisztelt Uram ,

    Az Ön problémája nem tartozik a Fajdalomambulacia szakmai profiljaba.

    A leírt elváltozasok hátterében - ahogy Ön is írja , ill. a szakorvosi vizsgálatai is történetek - a kovetkezo okok állhatnak:

    Fogászati @ szajsebeszeti okok
    Ful- orr - gegeszeti elváltozasok
    Balesetek / traumák : Önnek ez nem volt
    Ideggyógyaszati elváltozasok .

    Az arckoponya CT eredménye közelebb visz a pontos diagnozishoz.
    Az Ön által leírt klinikai tünetek jellege alapján ( zsibbdas, beszed- romlás ) neurológiai további kivizsgálást javaslom .
    Amennyiben a CT lelet eredménye sem egyértelmű , arckoponya MR vizsgálat is szoba jöhet .


    Tisztelettel ,


    DR . ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz- szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Liczenciás Zoltán

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Hihetetlen szaktudás

    Első alkalommal voltam Önöknél, maximális kedvességet, figyelmet, tájékoztatást kaptam és rendkívül jól eső tapasztalat volt a Doktor úr kedélyessége, humorérzéke az érezhetően hihetetlen tudása és tapasztalata mellett.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók